The 5th Meeting of the International Scientific Advisory Board for Strategy "MIDORI"

11 ต.ค. 2567

|

อ่าน : 17 ครั้ง

ดร.พิศมัย ศรีชาเยช ผู้อำนวยการสถาบันค้นคว้าและพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ เดินทางไปเข้าร่วมการประชุม The International Scientific Advisory Board for Strategy "MIDORI" ครั้งที่ 5 ณ จังหวัดนารา ประเทศญี่ปุ่น ในระหว่างวันที่ 3-4 ตุลาคม 2567

 

ดร.พิศมัย ได้รับเชิญเป็นหนึ่งในคณะกรรมการที่ปรึกษาของโครงการ Green Asia ซึ่งเป็นโครงการภายใต้ยุทธศาสตร์ชาติของประเทศญี่ปุ่น มีชื่อว่ายุทธศาสตร์ MIDORI โดยกระทรวงเกษตร ป่าไม้ และประมงแห่งประเทศญี่ปุ่น ได้มอบหมายให้ Japan International Research Center for Agricultural Sciences (JIRCAS) เป็นผู้ดำเนินโครงการ Green Asia ซึ่งมีวัตถุประสงค์เพื่อสร้างความมั่นคงทางอาหารให้แก่ประเทศแถบ Asia-Monsoon โดยใช้องค์ความรู้จากงานวิจัยด้านการเกษตร ป่าไม้ ประมง และอุตสาหกรรมอาหาร รวมถึงการใช้ความร่วมมือกับหน่วยงานพันธมิตรระหว่างประเทศ

 

การประชุมครั้งที่ 5 นี้ จัดขึ้นเมื่อวันที่ 3 ตุลาคม 2567 ณ ศูนย์การประชุมประจำจังหวัดนารา ประเทศญี่ปุ่น โดย JIRCAS ได้นำเสนอความก้าวหน้าการดำเนินกิจกรรมภายใต้โครงการ Green Asia อาทิ การนำงานวิจัยไปปฏิบัติในพื้นที่จริงของประเทศแถบ Asia-Monsoon และการรวบรวมเทคโนโลยีด้านการเกษตร ป่าไม้ ประมง และอุตสาหกรรมอาหาร ที่มีชื่อว่า Technology Catalog version 3 เพื่อเป็นข้อมูลสำหรับสืบค้นในอนาคต ซึ่งงานวิจัยร่วมระหว่าง JIRCAS และ IFRPD เรื่องการป้องกันการละลายของเส้นขนมจีนด้วยการควบคุมค่าความเป็นกรด-ด่างของผลิตภัณฑ์ (Liquefaction of Thai fermented rice noodles can be prevented by maintaining the product in acidic condition of pH around 4) ได้รับการพิจารณาบรรจุใน Technology Catalog ดังกล่าวด้วย

 

นอกจากนี้ ในวันที่ 4 ตุลาคม 2567 JIRCAS ได้นำคณะกรรมการฯ เดินทางไปทัศนศึกษาดูงาน Kyoto FoodTech Expo 2024 ณ Keihanna Open Innovation Center (KICK) จังหวัดเกียวโต ภายในงานจัดแสดงเทคโนโลยีสำหรับอุตสาหกรรมอาหาร อาทิ เครื่องวัดปริมาณแคลลอรีอาหารด้วยการสแกนภาพอาหาร เครื่องประกอบอาหารด้วยความร้อนและเครื่องแช่แข็งอาหารโดยยังคงคุณค่าทางโภชนาการของอาหารไว้อย่างครบถ้วน เป็นต้น จากนั้น เดินทางไปยัง Fukuhara Farm ตั้งอยู่ในจังหวัดชิงะ เป็นพื้นที่ปลูกข้าวขนาดใหญ่ใกล้ทะเลสาบบิวะ และมีการใช้เทคโนโลยีล้ำสมัยในการบริการจัดการ อาทิ การใช้รถแทร็คเตอร์อัตโนมัติในการปลูกข้าว การใช้โดรนในการควบคุมศัตรูพืช การควบคุมจากระยะไกล เป็นต้น ซึ่งช่วยลดชั่วโมงทำงานของเกษตรกรลง แต่ได้ผลผลิตในปริมาณมากและมีคุณภาพสม่ำเสมอ

 

(ขอขอบคุณรูปภาพบางส่วนจาก JIRCAS)

 

----------

 

Dr. Phisamai Srichayet, Director of the Institute of Food Research and Product Development, Kasetsart University, was invited to join the fifth meeting of the International Scientific Advisory Board for Strategy "MIDORI" in Nara Prefecture, Japan, during October 3-4, 2024.

 

Dr. Srichayet has been appointed to be one of the International Scientific Advisory Boards of the Green Asia project, which is run under the Japan's National Strategy named "MIDORI". The Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries of Japan (MAFF) has assigned the Japan International Research Center for Agricultural Sciences (JIRCAS) to implement the Green Asia project aiming to create food security and sustainability for Asia-Monsoon countries by using knowledge from research in agriculture, forestry, fisheries and food industry, as well as cooperation with international partner agencies.

 

The fifth meeting was held on October 3, 2024 at Nara Prefectural Convention Center, Nara City, Japan. JIRCAS presented progress in activities under the Green Asia project, such as the implementation of research in real areas of Asia-Monsoon countries, the collection of agricultural, forestry, fisheries and food industry technologies called Technology Catalog version 3. The joint research between JIRCAS and IFRPD on "Liquefaction of Thai fermented rice noodles can be prevented by maintaining the product in acidic condition of pH around 4" has been considered for inclusion in the said Technology Catalog.

 

Additionally, on October 4, 2024, JIRCAS took the committee on a study trip to the Kyoto FoodTech Expo 2024 at the Keihanna Open Innovation Center (KICK), Kyoto Prefecture. The event showcased technologies for the food industry, such as food calorie measurement devices by scanning food images, food heating devices, and food freezing devices that maintain the nutritional value of the food. Then, travelled to Fukuhara Farm, located in Shiga Prefecture, a large rice-growing area near Lake Biwa, where cutting-edge technology is used in rice management, such as the use of autonomous tractors for rice cultivation, drones for pests and weed control, and remote sensing, which reduces farmers' working hours while producing a large and consistent amount of quality outputs.

 

(Thanks to JIRCAS for some of the photos)