Extraction, Characterisation and Evaluation of Antioxidant and Probiotic Growth Potential of Water-Soluble Polysaccharides from Ulva rigida Macroalgae

Extraction, Characterisation and Evaluation of Antioxidant and Probiotic Growth Potential of Water-Soluble Polysaccharides from Ulva rigida Macroalgae
ผลงานวิจัย ดร.วนิดา ปานอุทัย และคณะ
Keywords Ulva; macroalgae; water extraction; polysaccharide; antioxidant; monosaccharide; probiotic
Telephone 0 2942 8629 (1402)
Email ifrwdp@ku.ac.th
URL https://doi.org/10.3390/foods13111630

จุดเด่นผลงาน

บทสรุป : สาหร่ายผักกาดทะเล (Ulva rigida) เป็นสาหร่ายที่มีคุณค่าทางโภชนาการและประกอบด้วยพอลิแซ็กคาไรด์สูง สามารถตอบสนองความต้องการของผู้บริโภคที่มีความสนใจอาหารเพื่อสุขภาพ ดังนั้นในงานวิจัยนี้จึงมีแนวคิดในการศึกษากระบวนการสกัดพอลิแซ็กคาไรด์จากสาหร่ายผักกาดทะเล พร้อมทั้งศึกษาคุณลักษณะของพอลิแซ็กคาไรด์และคุณสมบัติสำคัญต่าง ๆ รวมทั้งให้ผลเชิงบวกต่อจุลินทรีย์โพรไบโอติก ดังนั้นพอลิแซ็กคาไรด์จากสาหร่ายผักกาดทะเลจึงมีศักยภาพในการพัฒนาเพื่อใช้ประโยชน์เป็นส่วนผสมเชิงหน้าที่ได้

Abstract : Ulva rigida green macroalgae contain a variety of polysaccharides. A recent study investigated the optimum concentration and yield of polysaccharide extraction from oven-dried U. rigida biomass using a water-soluble polysaccharide extraction method that adhered to safety standards. This study utilised complete factorial experiments to examine the effects of varying factors on polysaccharide extraction. Results showed a positive correlation between increased levels of all factors and higher polysaccharide extraction yield. This study also found that the main factors and their interaction had a significant impact on the extracted polysaccharides from U. rigida. The highest polysaccharide content and yield were 9.5 mg/mL and 189 mg/g, respectively. Water-soluble polysaccharides demonstrated the presence of reducing sugar (8 mg/g), phenolics (0.69 mg/g) and flavonoids (1.42 mg/g) and exhibited antioxidant properties. Results revealed that freeze-dried polysaccharide powders were primarily composed of the monosaccharide rhamnose. Preliminary results on the effect of these powders on probiotics demonstrated that supplementation of polysaccharides from U. rigida promoted viable Lactobacillus rhamnosus ATCC 53103 growth during cultivation. This discovery has the potential to revolutionise the human food industry and promote the development of functional ingredients for novel and future food products, with numerous applications in the nutraceutical and pharmaceutical industries.


Foods. 2024; 13(11):1630.